Skip to main content

In de paardensport is geen verhaal hetzelfde. Iedereen heeft een eigen achtergrond, een eigen verhaal, een eigen aanpak. Lees het verhaal van Annette Wolf uit Polsbroek, een amazone die ook op heel andere gebieden flink aan de weg timmert. Als model en wedding planner. Beroepen die je niet vaak gecombineerd ziet met springsport op internationaal niveau: “Ik heb mijn agenda wat vrijer kunnen maken om steeds hoger te kunnen rijden.”

“Aan de hand van wat ik deel op social media zou je gemakkelijk kunnen denken: dat is een modelletje dat een beetje paardrijdt. Maar zo is het niet!” valt Annette Wolf (34) maar direct met de deur in huis. “Ik heb mijn hele leven al een enorme passie voor de paardensport. Ik spring nu op 1.45m-niveau en ben klaar voor het 1.50m. Ik heb ook vele paarden opgeleid en naar het niveau van 1.35m/1.40m gebracht, ook voor verschillende eigenaren. Met drie paarden op concours gaan lijkt me ideaal en ik heb mijn werkzaamheden nu zo geregeld dat ik dat ook kan,” klinkt het beslist.

Annette’s vader Arthur was eerder springruiter op nationaal niveau en nu een veelgevraagd parcoursbouwer. Bij de familie Wolf thuis, met moeder Betsie als de kracht op het honk, werd destijds de bekend Derby van Harmelen gereden. En Annette zat uiteraard als baby mee voor op het zadel en ging als 8-jarige al met een aantal pony’s op wedstrijd. Bloedfanatiek. Van de concoursjes in de buurt ging het al snel naar grotere evenementen als Indoor Meppel, Dronten en zo: “Ik won heel veel, had heel goede pony’s die vooral van Gijs van Vulpen af kwamen.”

Omdat ze altijd al ‘best lang’ was, maakte ze op haar 12e al de overstap naar de paarden en ging ze al snel rijden voor Arnoud Dobber in Loenen aan de Vecht. Daar beleerde ze onder andere de beroemde Cassini-zoon Carino die later in het 1.60m furore maakte met Ulrich Kirchhoff. Ze reed bij de junioren met paarden van Dobber en leerde vanaf haar 17e voor het vak van grafisch vormgever. Annette ging voor zichzelf werken, reed paarden voor eigenaren en combineerde dat gemakkelijk met haar studie omdat ze thuis de faciliteiten had om te rijden.

Dat ze ‘best lang’ was en ook lange benen had, viel toen meer mensen op. Opa Wolf vond dat ze het maar eens als mannequin moest proberen: “Dus heb ik maar auditie gedaan en veertien dagen later stond ik voor 800 man publiek op een grote bruidsshow. Ik kwam bij een modellenbureau terecht en kreeg steeds meer werk daarin, hartstikke leuk! Ik had inmiddels een job als grafisch vormgever maar dat heb ik langzamerhand toch maar afgebouwd. Ik wilde mijn agenda echt graag wat vrijer hebben om steeds hoger te kunnen rijden. Want in de tussentijd werd het rijden ook steeds internationaler en dat viel met het modellenwerk prima te combineren. Meestal had ik drie paarden te rijden, een van mezelf en twee voor eigenaren.”

De verfijning in het rijden haalde Annette bij verschillende instructeurs: “In het begin zat ik steeds bij selecties van het Rabo Talentenplan, heb bij Wout-Jan van der Schans gelest, bij Alan Waldman en al vele jaren bij Albert Voorn. Lang is dat maar af en toe geweest maar nu probeer ik elke maand wel een keer naar hem toe te gaan.  Nu vanuit Stal Nedereind van Dirk Okhuizen in Nieuwegein omdat mijn ouders op een gegeven moment het grote huis met alles eromheen verkochten om meer vrije tijd te hebben. Ik heb nu met Ewoud J, onze Tangelo van de Zuuthoeve X Burggraaf van fokker Jacobi, het paard om 1.50m te gaan rijden, dan komt het toch allemaal wat preciezer. Het is heel fijn dat die van onszelf is. Mijn vader heeft dat paard ooit voor zichzelf gekocht, als amateurpaard. Na een jaar of twee leek het paard erg veel kwaliteit te hebben en twee jaar geleden heb ik het stokje overgenomen. Bleek het paard veel meer aanleg te hebben dan iedereen dacht, ik rij nu 1.40/1.45m internationaal op twee sterrenniveau. Gelukkig kan ik via mijn vriendin Gudrun Pateet, de Belgische amazone, een aantal mooie internationale concoursen rijden. Want dat is voor normale mensen niet te betalen. En ik word ondersteund door sponsor Eurostar, da’s fijn!”

Recent heeft Annette een nieuwe activiteit toegevoegd: ze is begonnen als wedding planner, het organiseren en regelen van alles wat er bij een bruiloft komt kijken: “Ik doe het modellenwerk nu vijftien jaar en tja, ik word toch een dagje ouder. Eigenlijk komt alles wat ik de afgelopen jaren heb geleerd, in het vak wedding planner bijeen. Design en creativiteit, organisatie, een enorm netwerk, omgang met bekende mensen, en dat in combinatie met de paardenwereld waarin heel veel ondernemers zitten. Gelukkig kan ik mensen heel goed koppelen want bij paardenmensen heb je toch vaak te maken met een apart slag mensen. Het is echt heel erg leuk werk om de wensen van het bruidspaar te vervullen. Het mooie is dat ik overal vandaan kan werken bij dat vak, ook vanaf concours, of onderweg, het maakt niet uit. Een aantal bruiloften per jaar organiseren is ideaal te combineren met concoursen rijden met een aantal paarden.”